Paradentose

Hvad er paradentose?

Paradentose (parodontitis) er en folkesygdom, som de fleste får i løbet af deres liv.

Det er en tandkødsbetændelse, som også går under navnet ”de løse tænders sygdom”. Betændelsen er kronisk og angriber den knogle, som holder tænderne fast i kæben.

Betændelsen går simpelthen ind og nedbryder knoglen og jo mere alvorlig paradentosen er, jo dybere bliver tandkødslommerne og jo løsere bliver tænderne dermed.

Når der er betændelse i tandkødet, bliver det rødligt, hævet og kan være ømt.

Derudover er der større tendens til at tandkødet bløder ved tandbørstning.

Hvordan opstår paradentose?

Paradentose giver sjældent symptomer og kan ikke ses med det blotte øje, men starter normalt først efter man er i midt 30erne og bliver derfor omtalt som en voksen-sygdom.

Paradentose starter som en tandkødsbetændelse.

Hvis man igennem længere tid ikke får fjernet de bakteriebelægninger der er på tandkødet med tandbørste og tandtråd, opstår betændelsen.

Bakterierne trænger langsom ned langs tanden via tandkødslommen og afgiver affaldsstoffer, som ødelægger vævet omkring tanden.

Hvem rammes af paradentose?

Paradentose opstår oftest efter 30års alderen og efter 40års alderen er det den hyppigste årsag til vægttab.

Du er i større risiko for at blive ramt af paradentose, hvis du:

  • Ryger
  • Har nedsat immunforsvar
  • Har diabetes
  • Har dårlig mundhygiejne
  • Lider af stress
  • Hvordan behandler man paradentose?

Hvordan kan man forebygge paradentose?

Forebyggelse af paradentose sker i forbindelse med den daglige rutine af mundhygiejne. Forebyggelsen har målet, at fjerne bakteriebelægninger på tænder, som er årsag til sygdommen.

At børste tænderne grundigt kan være med til at forebygge paradentose. Mange får en bedste mundhygiejne ved at bruge en elektrisk tandbørste. Det anbefales at spørge din tandplejer/tandlæge til råds, både ift. hvilken slags tandbørste du bør bruge, mens også hvordan du bør bedste dine tænder.

Selvom man børster tænderne grundigt er det umuligt, at fjerne alle bakteriebelægningerne mellem tænderne. Derfor bør man bruge tandtråd, for at sikre at man fjerner så mange af bakterierne som muligt, så der er mindre risiko for tandkødsbetændelse.