Er du også en af dem der går og drømmer om hvidere tænder? Du har måske endda også overvejet at få en tandblegning, men er ikke helt sikker på, hvordan det fungerer osv.? Vi har sammensat en lille guide ift. tandblegning; ift. hvad en tandblegning egentlig er, processen samt et par gode råd med på vejen.
Hvad er tandblegning?
Mange er kede af, at have misfarvede tænder, hvilket er forståeligt nok. Tandblegning er en metode, som gør tænderne blegere, altså hvidere, ved hjælp af forskellige kemikalier. I bund og grund er det en metode til at fjerne misfarvninger, der er trængt ind i emalje og tandben.
I Danmark har tandlæger kun tilbudt tandblegning siden 1989, men behandlingen har faktisk eksisteret i mere end 2.000år. I USA har man bleget tænder i over 50år, men Egypterne var faktisk de første i verden der blegede tænder.
Hvorfor får man misfarvede tænder?
Misfarvning af tænder kan både opstå udefra (eksterne) og indefra (interne). Eksterne misfarvninger kommer fra farvestoffer fra mad og drikkevarer, heriblandt kaffe, te og rødvin. Rygning og lakrids er ligeledes med til at give misfarvede tænder. Interne misfarvninger, kommer fra tandens nerve (pulpa) og kan f.eks. opstå efter slag på tanden. De eksterne misfarvninger er nemmere at behandle end de interne.
Herudover spiller alderen også en rolle. Med alderen, bliver tænderne mere gullige eller grå. Dette skyldes naturlige processer. Det er ikke altid optimalt at få en tandblegning, når man kommer op i alderen, da det hurtigt kan komme til at se unaturligt ud. Derudover er det nemmere at udføre en tandblegning på unge mennesker end på ældre.
Hvordan fungerer en blegning af tænder rent praktisk?
Inden en tandblegning kan begynde, skal tænderne farvebestemmes. Det sker ved at tandlægen vurderer, om tænderne er velegnet til blegning, samt hvilken type blegning af dine tænder, der vil give det bedste resultat. Herefter vil der typisk blive taget et ”før-billede” ligesom der efter behandlingen vil blive taget et ”efter-billede”.
Tandlægen anvender en gel eller pasta, som indeholder 30-35% carbamidperoxid (svarende til 10-15% brintoverilte), som kommes i en skinne. Blegningen af tænder tager typisk 1-2timer og kan eventuelt fordeles over nogle gange. En hjemmeblegning tager normalt 2-3 uger, hvor der bruges en gel, som har en mindre koncentration end den tandlægen bruger.
Bivirkninger ved tandblegning
Ca. 50% oplever bivirkninger ved tandblegning. Størstedelen oplever overfølsomhed overfor kulde og varme i de første par dage efter behandlingen. Dernæst er irritation af tandkødet også en meget normal bivirkning. Disse bivirkninger forsvinder som regel i løbet af et par dage.
Et par gode råd efter blegning af dine tænder
Blegemidlet trækker væske ud af tænder og vil dermed optage alle former for farvestoffer. Derfor er det vigtigt ikke at indtage mad- eller drikkevarer, i de første 48 timer efter behandlingen, som kan farve tænderne.
Tag kontakt til os, hvis du ønsker mere information, eller vil bestille en tid. Ønsker du at se vores priser, kan du læse mere her